Comunicarea – Ingredient al relațiilor mature

Se ia o relație, personală sau profesională. Poți fi de acord cu mine că relațiile pot fi catelogate, în mare, în relații de bună calitate, anoste sau toxice?

 
 

Mai există și relații temporare, scurte, interacțiuni, uneori plăcute, de moment, dar care se sting de la sine. Mă gândeam zilele trecute la o mulțime de oameni pe care i-am cunoscut de-a lungul timpului în rețeaua de networking, cu care am interacționat foarte bine și plăcut pe moment, dar lucrurile s-au oprit în acel punct, nu am reușit să mergem mai departe și să concretizăm proiectele pe care am fi putut să le facem împreună. 

 

Dincolo de paradigma, ceilalți sunt de vină pentru ce mi se întâmplă (care nu poate să aducă nimic bun și ar fi bine să reușim să ieșim rapid din această capcană), există și partea fiecăruia dintre noi de responsabilitate față de propriile relații.

 

Care este responsabilitatea fiecăruia dintre noi?

Ne suntem datori să parcurgem jumătatea de drum către celălalt, să ne aducem contribuția la construirea unui relații sănătoase, mature și asumate. Pentru că de multe ori, avem în jurul nostru, pe lângă relații de bună calitate (stâlpii pe care ne bazăm în evoluția noastră), relații care ne provoacă, care ne scot din zona de confort. Sunt acei oameni de care ajungem să fim legați (cu un fir invizibil) și cu care, dintr-un motiv mai evident sau mai puțin evident, ne dorim să construim o relație. Iar uneori astfel de relații, la prima vedere, par că nu au nicio șansă.

Maturitatea și ”știința” de a construi o relație vine după eșecuri, după pierderi și suferință. Însă toate acestea, toate greșelile făcute au nevoie să fie integrate și este nevoie să poți să măsori progresul, să mergi mai departe luând cu tine lecțiile. Și păstrând lângă tine pe cei care sunt, la rândul lor, dispuși să parcurgă jumătatea lor de drum, să își asume responsabilitatea pentru cum așează cărămizile proprii la construcția parteneriatului. 

 

Cum facem să construim o relație sănătoasă, matură? 

Din experiența mea, perspectiva mea personală, sunt câteva ingrediente esențiale în a construi o relație sănătoasă, matură. Relațiile de acest tip nu sunt un dat, un fruct dintr-un copac care ne apare din întâmplare în cale atunci când avem nevoie și din care ne putem înfrupta după bunul plac.  

1. Încrederea, temelia oricărei relații. O relație, un parteneriat, are nevoie să se bazeze pe încredere. Probabil la început, încrederea este oarbă în celălalt, mai devreme sau mai târziu, dacă relația rezistă, crește și înflorește cu siguranță încrederea este la cote ridicate.

2.  Respectul pentru valorile celuilalt. Uneori avem valori comune cu cei cu care construim relații. Cumva este nevoie să există ceva valori comune, să ai interese comune, să poți dezvoltata produse/servicii sau o relație personală plecând de la punctele unde te intersectezi cu celallat. Însă, cu siguranță, există și valori diferite. Iar respectul înseamnă exact a-l accepta pe celălalt așa cum este, a-i dat voie să fie!

3. Autenticitatea. Vorbesc deseori despre autenticitate, este una dintre valorile mele principale, te las pe tine să apreciezi dacă sunt bias, atunci când trec autenticitatea la ingredientele unei relații sănătoase. După opinia mea, lipsa autenticității concomitent cu mascarea cu dibăcie a adevărului (marketingul face acest lucru de multe ori) s-ar putea să asigure ”cuceriri” temporare de clienți, cotă de piață, prieteni etc. O relație de lungă durată sau de scurtă durată, dar de bună calitatea are cu siguranță nevoie de autenticitate.

4. Comunicarea, liantul între cele de mai sus.  Încrederea se construiește prin comunicare, prin modul în care reușești să risipești norii ce pot apărea și care s-ar putea să umbrească încrederea. Respectul și autenticitatea trec dincolo de bariera verbală, se duc în zona de comunicare non-verbală. Poate spunem ceea ce îi place celuilalt să audă, însă corpul, tonalitatea vocii dezvăluie adevărate noastre intenții. Uneori, nu reușim să fim conștienți de ceea ce vrem să transmitem și suntem bolcați într-o comunicare defectuoasă din această cauză. 

 

Fără a avea pretenția de a epuiza lista de ingrediente în cele scrise mai sus, Atelierul de Comunicare cu rezultate, pregătit împreună cu Filip Ristovski, actor și profesor de actorie la Universitatea Națională de Muzică din București, răspunde prin exerciții practice provocării cu comunicarea din construcția de relații sănătoase în mediul de business și personal. 

Pentru că ne dorim (și reușim!) să construim relații sănătoase, mature cu participanții de la atelierele noastre, dorim să îți câștigăm încrederea și să îți arătăm concret care este modul nostru de lucru și ce propunem în materie de seminar de comunicare.

Așadar, la ora când scriu acest material, mai sunt 5 locuri pentru Atelierul de exploare în Comunicarea verbală și non-verbală,  te invit să te înscrii la acesta chiar acum. (Participarea va fi confirmată în maxim 24h de la înscriere). 

 

Acesta se va desfășura pe 30 ianuarie, de la 17.30, în sala de training a clinicii Nassar, str. Puțul lui Zamfir, nr. 15A. 

 

Vestea bună este că putem avea relații de bună calitate

Mă folosesc de exemplul colaborării mele cu Filip, aparent nu avem mare lucru în comun, provenim din medii diferite, funcționăm pe fus orar diferit (eu mă trezesc de la 4am, el este activ seara, când are spectacole, de obicei), nici măcar nu suntem născuți în aceeași țară… și totuși colaborăm cu succes și ușurință pentru atelierele de comunicare pentru clienții noștri. 

Care este povestea colaborării noastre puteți vedea/asculta în emisiunea Ro Business Story Telling, la care am avut deosebita plăcere să fim invitați de curând. 

 

Te așteptăm cu drag la atelierele noastre!

Hai să ne cunoaștem!

Contactează-ne acum (+40) 728 233 329

Construiește un viitor de succes alături de noi!