Borcanul cu bunătățuri în managementul timpului

Ca în fiecare început de an, și de această dată mi-am luat răgazul să reflectez la cele bune și rele din vechiul 2023 și să îmi pun pe listă ce fel de schimbări aș vrea să fac în proaspătul 2024, pentru a-mi crește șansele să devin o versiune mai bună a mea și a-mi da și timpul să o fac.

 
 

De data aceasta am făcut însă chiar de la început câteva schimbări chiar în modul în care am ales să îmi fixez obiectivele și să mi le gestionez pentru a le duce la îndeplinire. Am învățat din experiențele anilor anteriori că este ușor să cad în capcana propriilor ambiții și să transform rezoluțiile pozitive într-o corvoadă ori să adaug stres și motive de nemulțumire de sine, pentru că mi-am fixat rezoluții prea multe, prea ambițioase ori ambigue.

Așa că de data aceasta am ales chiar de la început să fiu mai îngăduitoare cu mine, să îmi fac câte un plan pentru fiecare obiectiv, pentru a-mi fi mai ușor să le gestionez și să mă răsplătesc umplând un borcan cu bunătățuri 🥳.

 

Dacă și tu te afli la momentul acela al schimbărilor, îți las și ție rețeta borcanului cu bunătățuri la care m-am gândit eu. M-aș bucura tare mult însă să facem schimb de rețete pentru a ne face rezoluțiile mai ușor de îndeplinit.

 
  1. Stabilește-ți rezoluții realiste, care să nu îți devină povară, să te încarce cu sentimentul neplăcut de descurajare pe parcursul anului. 

 
  1. Definește-ți clar rezoluțiile, apoi fă planuri concrete pentru realizarea lor. Majoritatea dintre noi, inclusiv eu, avem tendința de a ne formula rezoluții mărețe și vagi. Un exercițiu pe care îl fac cu mine însămi, pe care ți-l propun și ție, este să îmi notez primele gânduri, așa cum apar ele, pentru a reveni apoi asupra lor și a le formula clar, gândindu-mă la acțiunile concrete pe care trebuie să le fac.

Spre exemplu, în loc să spun ”anul acesta voi acorda mai multă atenție sănătății mele”, îmi voi stabili mult mai concret ”voi face plimbare în aer liber de cel puțin trei ori pe săptămână”, în loc să spun că ”voi acorda mai multă atenție dezvoltării mele personale și profesionale”, voi spune că ”voi citi cel puțin 30 de minute pe zi și voi participa la cel puțin două programe de training pe temele de interes pentru mine”, nu ”voi fi o prietenă mai bună”, ci ”voi petrece cel puțin două ore pe săptămână timp de calitate cu prietenii mei”.

 
  1. Stabilește-ți câteva puncte de reper importante în drumul tău către îndeplinirea obiectivelor. Te vor ajuta să autoevaluezi mai bine dacă ești pe drumul bun, să ajustezi din timp și, mai ales, îți vor da acea stare de bine când reușești să le atingi.

 
  1. Fii îngăduitor / îngăduitoare cu tine și dă-ți voie să îți ajustezi propriile planuri. În fond, socoteala de acasă nu se potrivește mereu cu cea din târg, iar flexibilitatea nu face decât să îți permită să te adaptezi la schimbări, continuând să avansezi către obiectivele tale.

 
  1. Alege un borcan drăguț și pune-l undeva, la îndemână, într-un loc în care să îl poți admira și începe să îl umpli 😀. Notează pe câte un bilețel în fiecare săptămână, cu consecvență, ce ai făcut pentru a avansa către obiectivele tale de la începutul anului. Scrie ce ți-a ieșit bine. Împăturește fiecare bilețel și adaugă-l în borcan, și răsplătește-te de fiecare dată când ajungi la câte unul dintre punctele de reper pe care ți le-ai stabilit. La final de an vei avea un borcan plin cu bilețele de bine, albe sau colorate, cum preferi tu, și vei putea să îți refaci parcursul schimbării tale într-un tonus pozitiv. 

 

Pentru mine borcanul cu bunătățuri este încă un mijloc jucăuș de a-mi #simiplificaviataprofesionala și personală. Tu ce zici, tu cum ai îmbunătăți rețeta borcanului cu bunătățuri?

 

Ah, și încă ceva! Ai realizat că toți acești pași pentru îndeplinirea rezoluțiilor de la început de an sunt în strânsă legătură cu managementul timpului? 

 

Dacă vreuna dintre rezoluțiile tale include și să îți faci mai mult timp pentru ”tot ce este important pentru tine”, nu uita că atelierele mele de managementul timpului exact asta fac, te ajută să îți găsești timp, chiar și atunci când îți pare imposibil. De aceea am ales să încep anul chiar cu atelierul de Managementul timpului.

Hai să ne cunoaștem!

Contactează-ne acum (+40) 728 233 329

Construiește un viitor de succes alături de noi!