Cât de bine rezistă afacerea ta dacă pleci cu adevărat 4 săptămâni în concediu?

Orice afacere pleacă de la o viziune a unui antreprenor sau a unui grup de antreprenori, care își propun să schimbe, să aducă un plus de valoare ”lumii”. Sigur, lumea aceasta poate fi mai mare sau mai mică și se referă la publicul căruia i se adresează respectiva afacere.

Viziunea, misiunea sunt reperele pe care antreprenorul le impregnează afacerii sale.
 

La începuturile business-ului este absolut firesc ca antreprenorii să se afle în paradigma micromanagementului. De fapt, chiar ei sunt de cele mai multe ori direct implicați în operațional, având în același timp și rol administrativ, de marketing ori de vânzări.

 

Angajează apoi oameni cheie, care preiau din rolurile antreprenorului, iar aceștia funcționează la rândul lor, pentru un timp, în paradigma micromanagementului.

În tot acest timp, se clarifică viziunea și rolul business-ului în piață.

👉Chiar așa, câte afaceri au o viziune bine definită?

 

De la un punct încolo însă, dacă vrei să crești ai nevoie de o structură. Structura aduce reguli și proceduri, clarifică rolurile fiecăruia în ecosistemul afacerii și stabilește limite ale responsabilităților. Mai pe scurt, când vin la serviciu, fiecare dintre angajații tăi va ști care îi sunt responsabilitățile, cui să adreseze întrebările pe care le are ori care e nivelul de decizie pe care îl poate lua. Structura aduce claritate și predictibilitate pentru operațional, lăsând astfel loc și timp pentru gândire strategică.

 

Dar care este acel moment? Când trebuie un business să introducă procese și proceduri?

Răspunsul este simplu: când vrea să crească, dar nu știe cum să o facă.

 

Totuși, chiar dacă întâmpină blocaje evidente în continuarea dezvoltării business-ului, mulți antreprenori rămân în continuare în etapa de micromanagement. Poate că li se pare că sunt mai implicați, dacă lucrează la firul ierbii sau poate că nu mai știu să iasă din obiceiurile bine împământenite.

 

Mai mult, intervine percepția total greșită că regulile, procedurile și procesele înseamnă rigiditate. Poate chiar acea rigiditate de care au fugit atunci când au ales să devină antreprenori, în căutarea libertății.

 

👉Lansez aici încă o întrebare-provocare: Cât ești cu adevărat liber, atât timp cât lucrezi 14 ore pe zi în afacerea ta?

 

Atunci când reușești să izolezi activitățile de rutină, să delegi corect, te transformi din manager în lider. Paradoxal, procedurile care la prima vedere par că aduc rigiditate, eliberează de fapt mintea și timpul de micromanagement exact pentru a deveni creativ.

Mai mult decât atât, un sistem de management cu proceduri bine formulate, lasă întotdeauna loc de îmbunătățiri și adaptare la noi contexte, ceea ce este bineînțeles opus rigidității.

 

Și DA, cred cu tărie că un sistem de management bine făcut #simplificaviataprofesionala si personală.

Tu ce părere ai?

Hai să ne cunoaștem!

Contactează-ne acum (+40) 728 233 329

Construiește un viitor de succes alături de noi!