Public speaking – introducerea și încheierea unui discurs
Public speaking – introducerea și încheierea unui discurs
În Public Speaking contează enorm introducerea (știi tu, prima impresie contează), cât și finalul discursului (ce lași în urma prezentării).
O introducere captivantă determină dacă publicul va fi atent sau va scoate telefonul pentru a verifica conturile de social media.
O încheiere puternică stabilește dacă mesajul tău va rămâne în mintea audienței sau va fi uitat imediat ce pleci de pe scenă.
Până aici, foarte simplu.
Concret însă ce poți face?
În cele ce urmează mi-am propus să îți ofer câteva recomandări practice pentru aceste două părți ale discursului tău, din perspectiva nostră (a lui Filip Ristovski și a mea) de traineri de Public Speaking.
Introducere
- Captează atenția din primele secunde.
În funcție de tipul discursului, audiență și timpul alocat, poți începe fie cu o statistică relevantă (”Știați că 70% dintre profesioniști evită să vorbească în public?”), o poveste care să te conecteze cu audiența, relevantă pentru contextul în care te afli (de ex. dacă ții un discurs în fața studenților vorbește despre o experiență din viața ta de student cu care aceștia să rezoneze) sau o glumă foarte potrivită (pregătită sau spontană) care te umanizează și îți poate deschide calea către inima publicului.
- Punctează exact ce vrei să transmiți. Oamenii vor fi atenți dacă înțeleg din prima ce urmează să afle. ”Astăzi veți descoperi cum poate fi crescut gradul de implementare a unei strategii.”
- Fii conectat cu publicul
Folosește un ton blând, zâmbește constant, păstrează contactul vizual pe toată perioada discursului, articulează bine cuvintele, vorbește răspicat și suficient de tare.
Încheiere
- Rezumă ideea principală.”Astăzi am aflat despre cum să creșteți gradul de implementare a unei strategii. Dacă veți utiliza instrumentul prezentat vei vedea rezultate imediate în cadrul companiei tale.”
- Oferă o concluzie puternică.Folosește un citat inspirațional, o întrebare retorică bine aleasă sau o frază call to action, în funcție de contextul prezentării și de obiectivele discursului tău.
- Crează un moment final de impact. Discursul poate fi încheiat cu un gest simbolic, o glumă bine aleasă și de această dată sau pur și simplu un moment de tăcere profundă de câteva secunde înainte de a spune un ”Mulțumesc”.
Așadar, o introducere puternică îți asigură atenția publicului, iar o încheiere memorabilă îți grantează că își vor aminti de tine și prezentarea ta. Pune accentul pe aceste aspecte și vei observa diferența.
Tu cum îți începi și închei discursurile? Dacă ai nevoie de antrenament în această direcție, ne poți scrie și lucrăm împreună în sesiuni individuale de Public Speaking.
Hai să ne cunoaștem!
Contactează-ne acum (+40) 728 233 329
Construiește un viitor de succes alături de noi!