Ce să nu faci în public speaking
Ce să nu faci în public speaking
Teama de a vorbi în public este mare pentru foarte mulți dintre noi. Doar că atunci când avem moțivația necesară acest lucru devine extrem de posibil.
Iar arta de a vorbi în public presupune să treci peste obstacole utilizând o serie de instrumente testate și validate de către toți marii speakeri.
Iar motivația poate veni din nevoia de a transmite mai departe expertiza proprie, de a prezenta publicului larg produsele și/sau serviciile, respectiv rezultatele proprii/ale echipei sau pentru a obține finanțarea unui proiect.
Fie că este vorba despre un grup mic de colegi, o prezentare în cadrul companiei, fie că este vorba despre o audiență numeroasă, cu public cvasinecunoscut, abilitatea de a comunica face diferența între un discurs memorabil și unul care trece neobservat.
Iar succesul unui astfel de demers, constă inclusiv în a ști ce să eviți să faci.
În acest articol voi prezenta cele mai frecvente greșeli care se fac atunci când susții un discurs, pentru a le putea evita. Fie că ești un vorbitor începător sau experimentat, aceste sfaturi te vor ajuta să îți rafinezi abilitățile și să construiești o conexiune autentică cu audiența ta.
Iată câteva exemple de ce nu trebuie să faci în Public Speaking după opinia mea și a partenerului meu, Filip Ristovski:
- Nu începe prin a cere scuze sau a vorbi despre faptul că ai emoții. Emoțiile sunt foarte bune în public speaking, important este să deprinzi tehnicile necesare pentru a le gestiona și a transmite cu empatie mesajul tău.
- Nu citi în întregime de pe noțițe sau prezentare. Dacă discursul este mai lung sau foarte tehnic, este în regulă să ai noțițe la îndemână și să îți arunci ochii pe acestea pentru a urmări firul logic al prezentării. Însă contactul vizual cu participații este esențial pentru te conecta cu aceștia și a prelucra feedback-ul primit. Lipsa contactului vizual poate transmite lipsă de încredere sau interes față de public.
- Pregătește temeinic discursul pentru a acoperi cât se poate de bine subiectul în timpul alocat. Nu improviza complet, chiar dacă te simți sigur pe tine. Pregătirea îți oferă încredere și coerență.
- Nu uita de limbajul corpului. Dacă ești bine pregătit și gestionezi cu bine emoțiile, corpul tău știe singur ce să facă. Evită să stai rigid, să exagerezi cu plimbatul pe scenă sau cu gesturile. Nu ține niciodată mâna în buzunar. Lasă mâinile libere, să se miște natural, fără să te concentrezi pe faptul că ”nu știi ce să faci cu mâinile”.
- Nu ignora feedback-ul publicului. Dacă vezi că marea majoritate a publicului este dezinteresată de ceea ce se spui sau că este gălăgie, introdu un moment de tăcere pentru a atrage atenția. Poți folosi și glume adecvate situației și audienței pentru a capta din nou atenția. Nu vorbi prea repede sau prea încet.
- Nu ignora începutul și sfâșitul. Captează audiența de la bun început, folosind exemple personale care să te conecteze cu publicul la nivel emoțional. Ai grijă să gestionezi timpul în așa fel încât finalul să nu fie abrupt, mesajul de încheiere să fie clar și concis, conform obiectivelor pe care le urmărești în susținerea speechului.
Livrarea de discursuri publice nu este despre perfecțiune, ci despre conexiune. Fiecare ocazie de a vorbi în public este o oportunitate de a învăța, a-ți dezvolta abilitățile și de a te inspira. Expune-te la astfel de situații cât poți de des, fă o analiză postlivrare a acestuia și asigură astfel progresul de la un discurs la altul.
Dacă ai nevoie de suport pentru tine sau echipa ta în dezvoltarea abilităților de #PublicSpeaking, scrie-ne un mesaj privat în acest sens. În portofoliul nostru de servicii se găsesc atât ateliere pentru echipe, cât și sesiuni individuale pentru antreprenori, manageri și reprezentanți C-level.
Hai să ne cunoaștem!
Contactează-ne acum (+40) 728 233 329
Construiește un viitor de succes alături de noi!