Cum gestionează companiile creșterea?
Cum gestionează companiile creșterea
Trăim într-o lume în continuă schimbare, indiferent de vremuri. Deși este o provocare, schimbarea poate fi însă cea care aduce progresul. Mai mult, schimbarea este necesară uneori ca urmare a unor factori externi, alte ori vine cu etapele firești ale vieții.
Exact așa se întâmplă și în cazul companiilor. Cresc, se confruntă cu tot felul de provocări în încercarea de a-și menține și crește competitivitatea, se extind. La fel ca orice persoană, și ele se confruntă permanent cu nevoia de adaptare la context
ul extern și la propriul lor stadiu de creștere. Și, la fel ca orice om, în dezvoltarea lor și companiile au nevoie de schimbare, de fixarea unui nou set de reguli, ca bază pentru creșterea viitoare. În domeniu afacerilor, setul acesta de reguli este unul complex, purtând și un nume: sistem de management.
Personal, îmi place foarte mult modelul de creștere organizațională identificat de Greiner (Curba lui Greiner), pentru că explică simplu etapele prin care trece aproape orice companie de-a lungul dezvoltării ei, punctează momentele de criză care pot să apară pe parcurs și oferă o perspectivă valoroasă asupra importanței sistemelor de management.
Fiecare dintre ”crizele” specifice etapelor de creștere sunt de fapt indicii ale necesității schimbărilor de abordare a managementului.
Experiența de consultant sau simplu observator al mediului de business mi-a arătat că cele mai dificile și periculoase pentru dezvoltarea companiilor sunt crizele de autonomie și control, specifice afacerilor aflate în faze de maturizare.
Acestea sunt momente critice, în care antreprenorii au nevoie să delege responsabilități, și să creeze sisteme de management capabile să producă sinergie, pentru a asigura continuarea ascensiunii companiei.
Iar aceste lucruri nu sunt deloc ușor de pus în aplicare fără know-how și, mai ales, fără o schimbare majoră de abordare a managementului. Ori, se știe că schimbarea nu este ușor de îmbrățișat, mai ales când mentalitatea multor antreprenori români este încă setată pe control.
În aceste etape, sistemele de management sunt cele care pot oferi perspectivă și bază pentru continuarea dezvoltării, contribuind drept consecință la simplificarea vieții profesionale a celor care sunt sufletul oricărei companii: oamenii.
Cum scopul meu declarat este de a #simplificaviataprofesionala și personală, nu puteam să nu mă opresc și asupra îmbunătățirii organizațiilor, sprijinindu-se pas cu pas în lungul proces al implementării sistemelor de management adaptate contextului și stadiului de creștere al fiecăreia.
Ați întâlnit și voi companii mai mari sau mai mici în care pare că nu există o direcție clară sau, dacă există, nu este cunoscută și însușită de angajați? Ori în care comunicarea se desfășoară cu dificultate și par să existe suprapuneri sau decalaje între activitatea diferitelor departamente? Sau și mai rău, în care angajații nu știu clar ce se așteaptă de la ei, care e rolul lor și cum contribuie la viziunea companiei (dacă există una)?
Mai pe scurt, companii în care ”rotițele” care trebuie să se învârtă pentru a susține în continuare dezvoltarea, par să se gripeze, să meargă în contratimp sau chiar în direcții diferite.
Eu DA! Am întâlnit o mulțime de astfel de afaceri care se confruntă cu blocaje evidente pentru un observator extern. Unii antreprenori conștientizează că se întâmplă ceva. Alții, angrenați în operațional și stingerea diferitelor ”incendii” cu care se confruntă, nu mai reușesc să vadă că ceva trebuie făcut diferit.
Atenție însă, nu vorbesc despre business-uri care au eșuat, ci de cele mai multe ori sunt afaceri antreprenoriale care au ajuns la un anumit stadiu de maturitate, cu suficientă experiență pe piață.
Elementul comun al acestor organizații este lipsa unui #sistemdemanagement, adică a acelui sistem care să conecteze structurile de bază ale oricărei afaceri:
Obiectivele strategice – care arată direcția,
Procesele și procedurile – care stabilesc cum se fac activitățile necesare pentru a ajunge în punctul dorit,
Structura organizațională – care stabilește cine, ce face și cu cine colaborează, pentru a realiza activitățile necesare,
Resursele umane – care asigură personalul adecvat și pregătirea necesară pentru îndeplinirea obiectivelor,
Sisteme de monitorizare și măsurare – adică acei indicatori care arată în permanență dacă organizația este pe direcția bună.
Hai să ne cunoaștem!
Contactează-ne acum (+40) 728 233 329
Construiește un viitor de succes alături de noi!