Bugetul anual al familiei

Bugetul anual al familiei

În contextul economic prin care trecem, în plină criză energetică, la un an de la izbucnirea războiului din Ucraina, cu inflație mărită și o situație economică incertă, este momentul să analizăm bugetul familiei, să îl întocmim (dacă nu îl avem), respectiv să îl ajustăm/recalibrăm.

 
 

De ce este important managementul banilor personali și al familiei?

Un bun management al banilor personali și ai familiei (fie că vorbim de familii numeroase sau doar cuplu, părinte și unul sau mai mulți copii), înseamnă echilibru și împlinire. Este important să știi care sunt banii pe care îi ai la dispoziție, să înveți să îi aloci în așa fel încât să nu pierzi din vedere capitolele importante pentru voi, membrii familiei.

 

Scopul unui buget al familiei nu este să creezi frustrări, să te simți încorsetat și nefericit. Dimpotrivă, țelul este să fii atât de liber cât îți poți permite la un moment dat, să identifici tot ce vrei, să visezi măreț și să găsești alte modalități, alte surse de venit prin care să îți achiziționezi vacanțele, mașina sau casa visurilor tale.

Echilibrul bugetar este un punct de plecare esențial.

Despre cum să aloci veniturile, am scris articolul 6 ponturi pentru gestionarea și economisirea banilor, pe care te invit să îl citești sau recitești.

 

Cu acest articol mi-am propus să îți pun la dispoziție un draft de buget (template excel) pe care să îl modifici și adaptezi nevoilor tale. Chiar dacă ai un buget deja (și este foarte bine!), poate ar fi potrivit să te uiți și pe cel propus de mine. Sunt de principiu că orice lucru pe care îl cunoști bine și foarte bine, poate fi făcut și mai bine. Există întotdeauna informații suplimentare pe care le poți folosi pentru a-ți schimba perspectiva sau modalitatea în care faci lucrurile.

 

Care este structura cheltuielilor?

Primul pas pentru întocmirea unui buget este, după părerea mea, să știi de câți bani ai nevoie lună de lună pentru a-ți acoperi cheltuielile de bază. Acestea sunt reprezentate de mâncare, întreținere (gaze, apă, materiale de curățenie), chirie sau rată bancară (dacă este cazul), abonamente (internet, telefon similar), energie electrică și altele. Fiecare familie înțelege altceva prin cheltuieli de bază.

 

Partajarea cheltuielilor de bază în bugetul familiei

În bugetul din excel aceste categorii pot fi evidențiate separat (ceea ce recomand) sau grupate. De exemplu, abonamentul de la telefon și cel de la internet pot fi trecute în coloane separate sau sumele adunate și trecute în aceeași coloană. Cum considerați comod și vă este util. În draftul de buget pe care îl veți descărca, le-am grupat.

 

Cheltuieli care nu sunt necesare, dar utile pentru starea ta de bine

O altă parte din cheltuieli se duc spre îmbrăcăminte și accesorii vestimentare. Știu că tentațiile sunt mari, ofertele de nerefuzat ne inundă inbox-ul, social media este plin de acestea. Însă, foarte sănătos, din punct de vedere financiar este să alocați o sumă de bani pentru voi și ceilalți membrii ai familiei pe care să o cheltuiți în fiecare lună pentru această categorie de produse. Dacă vă știți cheltuitori, recomandarea mea este să vă gândiți de mai multe ori înainte de a achiziționa un produs. Să lăsați 1-2-3 zile înainte de a scoate cardul pentru a face achiziția pentru a vă asigura că este ceea ce aveți nevoie. Și să fiți convinși că se încadrează în buget. Aveți libertatea de a cheltui toți banii din buget pe ce anume vreți, dar nici un leu în plus.

Să nu uitați să treceți în buget cheltuielile pentru beauty, un must have al vieții noastre contemporane, desigur în funcție de ce anume utilizați dintre acestea. Am gândit aici (fără să fie nevoie să luați totul de bun) cheltuielile legate cu tuns, coafor, manichiură, pedichiură, produse cosmetice (de la șampon și gel de duș până la produse speciale pe care, mai ales noi, doamnele le utilizăm), tratamente cosmetice, de înfrumusețate, de remodelare corporală etc.

 

Cheltuieli pentru sănătate

Foarte importantă este și categoria cu cheltuieli legate de doctori, medicamente și tratamente medicale. Aici intră atât eventualele medicamente pe care le utilizați lunar (sper să nu fie cazul!), cât și controalele medicale de rutină, analizele anuale pe care sper că le faceți, eventuale cheltuieli pentru o gripă sau ceva trecător cu medicamente. Dacă aveți nevoie de un tratament medical special, o intervenție chirurgicală ce poate fi programată, recomandarea este să strângeți lunar o sumă de bani pe care să utilizați ulterior în acest scop.

 

Întreținerea auto, asigurarea și alte plăți necesare

În situația în care aveți un automobil, cheltuielile cu acesta, fie legate de întreținere (revizii, anvelope, reparații etc.), cu carburantul necesar, respectiv asigurarea sau rata bancară, reprezintă o categorie specială evidențiată în buget.

 

Buget pentru cadouri

O altă categorie pe care o propun este cea destinată cadourilor, pe care fiecare dintre noi le facem cu diversele ocazii din viață. În bugetul anual, în lunile speciale din viața familiei noastre, vă recomand să prevedeți o sumă de bani pe care să o aveți la dispoziție. Și așa este dificil să știi ce să cumperi pentru cei dragi, cel mai bine este să ai la dispoziție banii necesari atunci când îți vine ideea de cadou ideal.

 

Reparații și renovări

Reparațiile curente sau renovările de amploare pot da mari bătăi de cap dacă nu există o sumă de bani alocată lunar în acest sens. Din acest motiv am prevăzut în draftul de buget un capitol special în care să treceți suma pe care familia ta o prevede pentru acest capitol de cheltuieli.

 

Lista de mai sus nu este desigur exhaustivă, cu minime cunoștințe de excel poți modifica/șterge sau adăuga coloane și reface formulele de calcul din tabel.

 

Care sunt sursele de venit?

Sursele de venit, pentru care am făcut un sheet separat în excel, sunt specifice fiecărei familii, în funcție de câți membrii aduc venituri în casă. Important este să le treci pe toate fie că sunt venituri active sau pasive.

 

Câți bani câștigi pe lună este un reper despre câți bani îți permiți să cheltuiești. Desigur, există întotdeauna dorințe neîmplinite, alte lucruri pe care ți le dorești. Important este să fii deschis pentru a identifica modalitățile prin care poți face mai mulți bani și a crește proporțional cheltuielile, fără să uiți de economii și de ce nu, investiții.

 

Într-un articol ulterior voi prezenta câteva aplicații de gestionare a banilor, în care recomand să treceți toate sumele de bani cheltuite pe diferitele categorii, iar la începutul fiecărei luni, să faci o analiză, împreună cu partenerul (dacă este cazul), a lunii precedente și să conveniți împreună ajustările necesare. Aveți la dispoziție o coloană specială pentru fiecare categorie de cheltuieli în care să treceți sumele reale cheltuite și o altă coloană pentru a identifica diferențele dintre cheltuielile prognozate și cele realizate.

 

Draftul de buget poate fi descărcat de aici.

Pentru a stăpâni bugetul vostru de familie și a înțelege cum poți proceda pentru a vă simți mulțumit financiar de viața voastră, vă recomand cursul de Managementul banilor, unde vom răspunde nevoilor și întrebărilor voastre prin exerciții practice și aplicate.

Your Content Goes Here

Hai să ne cunoaștem!

Contactează-ne acum (+40) 728 233 329

Construiește un viitor de succes alături de noi!