Ce să urmărești în 2023?
Ce să urmărești în 2023
Anul 2022 a adus provocările lui în viața noastră personală și profesională. După aproape doi în care pandemia a fost ”vedeta” de serviciu, a venit vremea războiului de la graniță să schimbe regulile jocului. Criza sanitară s-a transformat în criza umanitară prin care au trecut și trec ucrainenii. Au fost din nou momente (săptămâni și luni) în care lumea economică a înghețat, a stat în expectativă.
Afacerile mici, medii și mari, în marea lor majoritate, au fost impactate. Un adevărat cutremur, al cărui efect încă nu se simte la adevărata lui putere, s-a produs din cauza conflictului militar, precum și a sancțiunilor aplicate invadatorilor.
Inflația la nivel mondial a atins cote dincolo de scenariile cele mai negativiste. Creșterea economică a fost încetinită, criza imobiliară din China începe să își facă simțită prezența, iar criza energetică ne afectează deja pe toți.
În plus, pe plan local, schimbările legislative care au intrat în vigoare de la 01 ianuarie (dintre care menționez majorarea salariului minim pe economie, precum și impozitarea diferită a microîntreprinderilor), provoacă antreprenoriatul românesc să găsească soluții și să stabilească mai bine prioritățile pentru noul an.
Ce să urmărești?
1. Inflația.
Întrebarea pentru afacerea ta este dacă prețurile practicate de tine păstrează ritmul de creștere al prețurilor în general. Recomandarea este să convoci contabilul, dacă nu ai făcut acest lucru deja și să urmărești câțiva indicatori economici relevanți care să îți arate dacă ai o afacere sustenabilă financiar. Este foarte posibil ca prețurile materiilor prime și a materialelor să fi crescut pe nesimțite și să nu fie transferate mai departe către prețurile practicate de societatea ta. Un alt punct sensibil poate fi decalajul dintre termenul de încasare și cel de plată.
Dacă plătești mult mai repede decât încasezi, sub efectul inflației s-ar putea ca marja comercială (adaosul) să nu fie suficientă.
2. Contextul economic global.
Pentru tine și afacerea din care faci parte poate părea la prima vedere irelevant faptul că marile companii din tehnologie de peste hotare fac concedieri masive sau că piața imobiliară din China este în pragul colapsului. Dar…să nu uităm că suntem o picătură într-un ocean, iar condițiile nefavorabile ne poziționează cu ușurință în afara zonei de confort. Invitația mea este de găsi acele repere, acel ceva care te diferențiază cu adevărat de concurență pentru a te putea concentra pe acestea și pentru a supraviețui.
Este momentul să fie clar ”De ce-ul” afacerii tale. Recomand cartea, cu adevărat inspirațională, a lui Simon Sinek, Începe cu de ce pentru a trece la acțiune.
3. Echipa.
Să ne asigurăm că avem lângă noi oamenii potriviți (angajați sau colaboratori) pentru a face față furtunilor. Știu că oamenii, cu atât mai mult cei buni, se găsesc greu, din acest motiv singura soluție este să îi găsim pe cei cu atitudinea potrivită și să îi creștem, să contribuim la dezvoltarea lor. Să investim în aceștia resurse de timp și financiare pentru a le dezvolta abilitățile și competențele. Fără teama că vor pleca de lângă noi. Pentru că dacă toți angajatorii ar investi în oameni s-ar găsi mai ușor oameni bine pregătiți. Ține de noi toți să contribuim la dezvoltarea resurselor umane, fără să pretindem ca acestea să fie deja formate cum ne place.
4. Transformarea digitală.
Încotro se îndreaptă afacerea ta fără digitalizarea proceselor, a taskurilor repetitive? Răspunsul dur este către nicăieri. Atunci când îți faci bugetul financiar și de timp al afacerii pe anul acesta, ar fi util ca transformarea digitală să fie o prioritate.
Automatizarea proceselor nu ne face roboți, dimpotrivă prin preluarea sarcinilor repetitive îți oferă șansa să dai frâu creativității tale și a echipei tale. Creativitatea este cea care ne aduce împlinirea și prosperitatea.
5. Deciziile inspirate.
Deciziile radicale și imediate sunt obligatorii în anii de criză, mai mult decât de obicei. Totul depinde de viteza de reacție pe care o avem. Oportunitățile se nasc și mor în fiecare zi. În funcție de cât de repede reacționezi față de factorii pe care nu îi poți controla, afacerea se dezvoltă sau eșuează. Nu este despre ce anume face guvernul, despre război, despre situația financiară sau despre schimbările contextuale, toate acestea fiind în afara controlului tău, ci este despre cum răspunzi acestora. Învață să iei decizii inspirate în aria ta de expertiză, în domeniul tău, fără pierzi oportunitatea pentru că ai petrecut prea mult analizând informații.
6. Învață să spui NU.
Din experiența mea, foarte mulți dintre noi suferim la acest capitol. Le spunem mereu ”da” celor apropiați, șefilor, clienților, colegilor și prietenilor. Spunem ”da” ideilor de afaceri care par (toate) oportunități de nerefuzat. Doar că secretul vieții este să învățăm să spunem nu, să nu ne lăsăm copleșiți de sarcini care nu ni se potrivesc, cele care doar aparent ne plac sau ne fac bine. Aud de foarte multe ori persoane care spun că nu pot să renunțe la activitățile lor multiple pentru că toate acestea le plac. Răspunsul meu pentru ei este că nu știu ce le place cu adevărat. ”Less is more” funcționează de fiecare dată pentru oameni eficienți și afaceri înfloritoare. Un instrument util pentru a învăța să spui ”nu” altora pentru a afla cui să îi spui ”da” este managementul timpului. Așadar, te aștept la curs, la început de ianuarie pentru a da un start altfel anului. Cu un astfel de instrument în tolbă vei fi mai pregătit pentru ce contează și într-un 2023 imprevizibil.
Indiferent de provocările de care vom avea parte (și cu siguranță cu toții vom avea astfel de momente), anul 2023 ce tocmai a început va aduce și șanse de creștere și dezvoltare. Să ne urmăm viziunea și să facem tot ceea ce putem pentru a ne atinge obiectivele pe care să le definim SMART. Ordinea pe care v-o propun pentru voi și afacerea voastră este: viziune, strategie pe termen mediu și lung, obiective anuale specifice, apoi taskuri și acțiuni lunare, săptămânale și zilnice pentru a le atinge.
Și, da, poate fi copleșitor să faci acest lucru de unul singur. Posibil să ai nevoie de un program personalizat de consultanță și training cum este cel de aici.
Măsoară progresul și ajustează acțiunile viitoare în funcție de acest lucru.
Un an 2023 împlinit!
Hai să ne cunoaștem!
Contactează-ne acum (+40) 728 233 329
Construiește un viitor de succes alături de noi!