Timpul personal în timpul luna sărbătorilor de iarnă
În ce măsură timpul personal din perioada sărbătorilor de iarnă ne aparține? Cum putem controla timpul nostru și cum îl alocăm multiplelor activități specifice?
Ne dorim să facem atât de multe în această perioadă, de la a vorbi cu rude și prieteni pe care nu i-am mai auzit demult, a face și primi vizite, a petrece timp cu familia, a organiza și participa la petreceri, a călători măcar câteva zile, până la a ne odihni mai mult și a face planuri pentru noul an. Cumva încercăm să condensăm în mai puțin de două săptămâni tot ce nu am reușit într-un an întreg. Din acest motiv, de multe ori nu reușim nici pe departe să facem tot ce ne-am propus și terminăm perioada sărbătorilor cu acel sentiment de ”aș mai avea nevoie de încă o săptămână liberă până să mă întorc la job”.
Putem folosi așadar în acest context acest instrument numit Managementul timpului pentru a păstra echilibrul în viața noastră?
Planificarea timpului personal la fel de importantă cu cea a timpului profesional
Sunt persoane care consideră că planificarea timpului, inclusiv al celui profesional, cu atât mai mult al celui personal ne transformă în roboți. O viață planificată până în cele mai mici detalii pare plictisitoare doar pentru cei lipsiți de spontaneitate și, de ce nu, specifică celor cu o vârstă înaintată. Cei care gândesc astfel sunt, de cele mai multe ori, cei care trăiesc viața cu consum maxim de adrenalină și care au în permanență urgențe, pe care le confundă deseori cu priorități.
În realitate, planificarea începe cu a aloca timp pentru priorități (acele activități care pleacă de la valorile noastre și care ne aduc bucuria autentică în viața noastră) și are ca efect exact a lăsa timp pentru a ne pune în valoare eul și creativitatea. Cei care reușesc să-și planifice viața, cu ambele componente, atât timpul personal cât și cel profesional, sunt persoane vesele, optimiste, care fac față momentelor de stres iminente și care știu cum să aducă bucuria autentică în viața lor.
Hoții de timp în perioada Sărbătorilor și organizarea timpului personal
În această perioadă a anului, hoții de timp sunt bine camuflați în consumul enorm de social media, filmele de sezon din care nu rămânem cu nimic, discuțiile interminabile despre mesele de Crăciun, goana după cadoul perfect sau petrecerile nesfârșite.
Iar sărbătorile trec și rămân amintirile (ce procent sunt amintiri cu adevărat plăcute?), timpul s-a scurs și ne pregătim pentru a ne face rezoluții pe care le uităm suficient de rapid. Departe de mine de a minimiza importanța timpului altfel petrecut în luna decembrie. Recomandarea este însă să alocăm un număr de ore pentru aceste activități mondene, în trend și să nu uităm de activitățile care ne aduc plus valoare în adevăratul sens al cuvântului. Poate fi vorba despre a ne plimba afară în frigul din decembrie, a privi copacii fără frunze, care știu însă că primăvara va veni, a citi cartea aflată pe noptieră, a petrece timp cu noi înșine și ne căuta acele mici (sau mari) plăceri care ne învăluie de bucurie autentică.
Invitația mea este să identifici care sunt hoții de timp care îți fură bucuria Sărbătorilor în fiecare an (te poți gândi la anii anteriori ca și referință) și să stabilești un plan de acțiune pe care să îl pui în aplicare atunci când te vei întâlni cu aceștia și care îți va oferi sărbători cu liniște.
Nu avem nevoie de sărbători pentru a fi fericiți
Din care motiv nu ne dăm voie să ne bucurăm de orice moment, oriunde am și cu oricine suntem, indiferent de perioada anului în care ne aflăm?
Viața împlinită nu înseamnă perioade de suișuri și coborâșuri. Nu înseamnă vacanțe în care să ne simțim excelent, urmate de coșmarul zilele petrecute la serviciu sau petreceri inundate în alcool, urmate de zile în care cu greu ne putem concentra la ceva. Pentru cei workoholici, nu înseamnă a lucra fără pauză (știu că sunt multe de făcut!), până la epuizare cu pretextul nu am de ales și/sau îmi place ce fac. Cei din urmă ajung să facă pauză doar atunci când o apare o problemă medicală și sunt nevoiți să se oprească brusc din activitatea lor.
Dacă rezonezi cu cele de mai sus și totuși nu știi de unde să începi în a-ți organiza timpul profesional și personal, te invit la acest curs de Managementul timpului.
Deși inevitabil momentele de suferință apar, gestionarea timpului utilizând acest instrument numit managementul timpului înseamnă a obține mai mult de la viață și a reduce stresul pe care alocarea necorespunzătoare a timpului îl produce.
Sărbători cu bucurie și liniște!
Hai să ne cunoaștem!
Contactează-ne acum (+40) 728 233 329
Construiește un viitor de succes alături de noi!