Cum să salvezi timp?
Managementul timpului este pentru mine și pentru mulți alții, un instrument pe care îl utilizăm zilnic pentru a salva timp. Organizarea timpului pleacă de la a identifica acele preocupări prin care timpul se scurge și este irosit și folosirea acestuia pentru activități prin care ne umplem viața de bucurie.
Voi pleca de la a explica diferența dintre bucurie și plăcere de moment, deseori confundate de cei care nu au înțeles complet noțiunea de a trăi în prezent. Plăcerile sunt desigur necesare în viața noastră, contează însă calitatea acestora, precum și cât timp le alocăm. Din categoria plăceri fac parte: o ieșire cu prietenii, timpul petrecut în social media, vizionarea de filme, vacanțele etc. Sunt de părere că, pentru început, 10-20% din timpul nostru poate fi alocat în acest sens. Plăcerea poate fi intensă, de moment.
Bucuria pe de altă parte, este acea plăcere al cărei efect durează și care generează de la sine o altă stare de bine, efectele acesteia se resimt dincolo de evenimentul care a generat-o. Este acel motiv pentru care zâmbești și ești fericit fără motiv. Bucuria se trăiește pe termen lung, fără să fie resimțită doar izolat. Pierderea de timp, în accepțiunea mea, vine din momentele în care căutăm plăcerea versus bucuria.
Unde pierdem timpul?
Se întâmplă uneori să te așezi seara în pat, obosit(ă) și să te întrebi: eu ce am făcut astăzi? Cu ce m-am ales astăzi? De foarte multe ori ne folosim timpul pentru activități de supraviețuire și nu mă refer la sensul din dicționar. Un fel de supraviețuire al eului nostru pentru încă o zi încărcată, plină de urgențe, în care am mâncat ce am apucat (eventual junk food) și ne-am refulat în social media, TV, știri (mari șanse să fi fost negative), privitul de sport etc. Accesul la aceste surse este extrem de facil în epoca în care trăim. Departe de mine în a condamna aceste activități, sunt parte din viața noastră, așa cum este aceasta în prezent. Ziua următoare suntem convinși/convinse că după ce vom finaliza și proiectul în desfășurare, urgența X, după ce vom afla un anumit rezultat, lucrurile se vor schimba și nu vom mai avea parte de atât de mult stres, că vom lucra la planul nostru, vom avea grijă de noi din toate perspectivele. Cumva însă o luăm de la capăt.
Avem nevoie să salvăm timp?
O bună parte din timpul nostru este alocat urgențelor. Cu urgențele nu ne putem lupta (deocamdată) și categoric nu le putem ignora. Au nevoie să le acordăm timp chiar acum. Acestea sunt arhi prezente în viața noastră. Și totuși se poate să ne organizăm timpul în așa fel încât să ne rămână timp și pentru noi înșine?
Aici intervine nevoia de a salva timp. Un curs de Managementul timpului îți oferă șansa de a afla și a avea curajul pentru a spune NU unei serii de activități cu scopul de a le face loc celor cu adevărat importante.
Cum ar fi viața ta dacă ai avea Timp?
Te-ai gândit cum ar arăta viața ta dacă ai avea timp? Timp pentru tine și prioritățile tale?
Tu știi cel mai bine dacă ai nevoie să salvezi timp în viața personală, în activitatea antreprenorială sau profesională pe care o desfășori.
Tu ești singura persoană care poate răspunde la întrebarea dacă ești mulțumit de calitatea vieții tale și dacă această se îndreaptă în direcția potrivită. Nu uita că ești un tot unitar, poate din anumite puncte de vedere îți merge bine, dacă nu reușești însă să fii în echilibru pe toate planurile construcția ta se va nărui în curând.
Cum ți-ai propus să economisești timp astăzi?
Iar dacă tu consideri oportun să economisești timp, ai idee de unde să începi?
Concret, fă acum o listă cu activitățile care sunt plăceri de moment și nu îți aduc bucurie în sensul explicat mai sus. Acele îndeletniciri care îți plac, te fură și te fac să te pierzi în ele, dar din care nu rămâi cu nimic în scurt timp.
Activitățile care ”fură” timp
Printre acestea s-ar putea să se regăsească: vizionatul de filme, seriale, ascultatul de muzică, cititul de beletristică (cu excepția cazului în care ai o profesie în domeniu), discuțiile despre fleacuri cu prietenii, analiza vieții altora (prieteni și vedete), vizionatul de competiții sportive, ascultatul sau vizionatul de știri (mai ales datorită faptului că un foarte mare procent de știri sunt despre catastrofe prezente și/sau iminente), ieșirile cu prietenii.
Este lista ta, tu știi cel mai bine cum îți petreci timpul.
După ce lista este finalizată, alege o activitate (eventual recurentă) la care ești dispus(ă) să renunți. Una singură, un mic pas este suficient. Felicitări, tocmai ai găsit cum poți salva timp zilnic (minute, poate ore)!
Ce faci cu timpul salvat?
Important este să nu îl aloci unor activități din aceeași categorie, ci să îl folosești pentru a genera bucurie în viața ta.
Găsești acum printre prioritățile tale altceva cu care să înlocuiești acea activitate? Un proiect pe care l-ai pus în sertar de ceva vreme poate.
Poți folosi timpul pentru a-ți pregăti o masă sănătoasă (eviți vizite la doctor, medicamente și o stare de rău) sau să construiești o relație cu o persoană importantă din viața ta, de exemplu.
Sau pur și simplu poți folosi acel timp pentru a te cunoaște mai bine, pentru a-ți găsi bucuria, acel sentiment de plăcere de durată. Recomand cartea Ikigai: Simple and Effective Methods of Living a Fruitful Life by Using the Theories and Principles of Ikigai de Robert Miller, ca un punct de plecare.
Indiferent cât de dificil pare la un moment dat, cât de multe tentații apar, important este să nu renunți la a folosi timpul economisit pentru ceva util. Cu răbdare (nu prea știm să avem răbdare, nu-i așa?) rezultatele nu vor înceta să apară.
Da, și tu poți salva timp! Bine ai venit în club!
Te invit să te abonezi la canalul de YouTube pentru mai multe materiale.
Hai să ne cunoaștem!
Contactează-ne acum (+40) 728 233 329
Construiește un viitor de succes alături de noi!