Etapele pentru stabilirea obiectivelor financiare proprii

Câți dintre noi au stabilite obiective financiare proprii? Și dintre aceștia câți le-au stabilit de pe băncile facultății sau în primii ani de activitate? Nu (prea) există în mentalitatea noastră acest concept, această preocupare. Iar consecința se observă în numărul persoanelor care trăiesc la limita sărăciei, a celor care au făcut mulți bani la un moment dat și au ajuns în faliment, precum și a celor care aparent au o viață îmbelșugată însă în realitate sunt înglobați în datorii. Puțin sunt cei cu adevărat împliniți, cei care au bani suficienți pentru o viață îmbelșugată până la finalul ei.

 

Ce rol are stabilirea obiectivelor financiare proprii?

 

Educația financiară începe cu stabilirea obiectivelor financiare proprii. O persoană educată financiar știe să-și trăiască propria viață, să găsească echilibru în tot ceea ce face. Nu va suferi după lucruri pe care nu și le permite la un anumit moment, nu va afișa obiecte care depășesc posibilitățile financiare actuale și nici nu va face împrumuturi pentru achiziționarea de bunuri inutile indiferent de cât de multe tentații există în jurul ei. O dată stabilite aceste obiective financiare proprii viața noastră capătă alt sens, avem o direcție, înțelegem pentru ce muncim și care este destinația banilor noștri. Se reduce astfel presiunea și rezistăm mult mai ușor tentațiilor.

 

Etapele stabilirii obiectivelor financiare sunt:

  1. Începe cu viziunea despre viața ta. Este important să te cunoști, să îți știi valorile personale după care îți ghidezi viața în fiecare zi. Chiar dacă enunțarea inițială a viziunii nu sună foarte clar, în timp totul, va căpăta sens și vei avea timp să o rafinezi. De exemplu viziunea mea este: Îmi doresc să îi sprijin pe ceilalți să trăiască o viață bogată, simplă și în echilibru. Cursurile pe care le susțin, prezentul articol și toate acțiunile mele prezente și viitoare sunt o cale prin care îmi urmez viziunea. Dacă nu ai încă o viziune a ta, îți recomand să o așezi pe hârtie chiar acum. Iar dacă dorești să aprofundezi înainte subiectul, o bună recomandare bibliografică este cartea Factorul succes. Cum să atingi inteligent obiective imposibile – Dr. Paul M. Lisnek. Să nu te gândești că pleci de la 0. Pleci de la cine ești tu în prezent și știm amândoi că ai acumulat foarte multă experiență de viață. După ce ești mulțumit(ă) de forma pe care o are viziunea ta, să păstrezi la îndemână bilețelul pe care ai notat-o. Să o ”găsești” și să o citești în diverse momente.

  2. Fă o listă cu obiectivele financiare proprii. Inițial le scrii cum îți vin în minte. Tot ce îți dorești. De ex. să ating independența financiară la 40 de ani, să am o casă cu 15 camere și piscină, la malul mării, să schimb mașina o dată la 5 ani, să călătoresc în jurul lumii etc. După ce lista este completă, identifică cât de motivant este pentru tine fiecare dintre acest obiectiv financiar stabilit anterior. Această etapă s-ar putea să dureze o perioadă, zile, săptămâni sau chiar luni. Treci la etapa următoare doar după ce ești sigur(ă) că ai identificat toate obiectivele financiare.

  3. Așează în ordinea priorităților obiectivele stabilite anterior. Nu toate sunt la fel de importante, așa că vei avea de muncit până te vei asigura că sunt așezate în ordinea importanței. În definirea obiectivelor să te asiguri că acestea sunt SMART, voi scrie un alt articol referitor la acest subiect. SMART este un acronim care vine de la S – obiectivul să fie specific; M – să poată fi măsurat, A – posibil de atins; R – relevant, pertinent; T – care este termenul la care obiectivul va fi atins.

  4. Planifică acțiuni pentru fiecare obiectiv SMART. Acțiunile să fie detaliate în așa fel încât obiectivul să poată fi atins. Cum pe listă sunt mai multe obiective este posibil să fie nevoie să stabilești concomitent acțiuni pentru mai multe obiective. Cu toate acestea, pe de o parte, nu uita de ordinea priorităților obiectivelor, iar pe de altă parte evitați supraîncărcarea. Dacă vei planifica prea multe activități în termen scurt, cum nu le vei putea realiza pe toate, riști să pierzi motivarea.

  5. Include în buget fiecare obiectiv și fiecare acțiune în parte. Respectă aceste reguli de stabilire a bugetului. Ține cont ca acțiunile pe care le propui în diverse etape ale vieții să fie prinse în buget. Respectă lună de lună de ți-ai propus.

  6. Măsoară succesul pentru fiecare acțiune și sărbătorește reușitele. Pentru a păstra motivația este foarte important să fii conștient(ă) de progresele înregistrate. Recalibrează ce nu ai reușit, fără să te judeci prea aspru și fără să renunți la viziunea ta. Asumă-ți responsabilitatea pentru reușită și eșec, deopotrivă și decide ce faci mai departe.

  7. Când îndeplinești un obiectiv, treci la următorul. Lista ta de obiective este suficient de bogată să știi ce ai de făcut mai departe, fără să te oprești din evoluție.

 

Un element extrem de important în etapele enumerate mai sus este planificarea bugetului. Aceasta necesită disciplină zi de zi, lună de lună. Este foarte important să nu te abați de la țelurile pe care le-ai stabilit, să reziști multiplelor tentații care apar inevitabil în viața ta.

Un curs de Managementul banilor este extrem de util pentru a te asigura că pui corect bazele educației financiare care să te urmeze pe tot parcursul vieții.

 

”Cine nu risipește nu va duce lipsă.” – Dr. Paul M. Lisnek

Hai să ne cunoaștem!

Contactează-ne acum (+40) 728 233 329

Construiește un viitor de succes alături de noi!