Demontăm mituri în relația cu banii
Cât de dificil este pentru tine să economisești bani lună de lună?
După răspunsul la această întrebare oamenii se împart în 4 categorii mari:
-
cei care au un obicei sănătos în această privință, care economisesc lună de lună;
-
cei care economisesc uneori, dar care cheltuie în unele luni fără măsură;
-
cei care ar dori să facă economii, însă sunt de părere că nu câștigă suficient pentru a depune lunar o sumă de bani;
-
cei care nici nu consideră necesar să păstreze o parte din banii câștigați în fiecare lună.
Articolul de adresează celor din categoriile de mijloc, cei care fie economisesc sporadic, fie nu știu cum ar putea să le rămână bani pentru economii personale.
Mentalitatea de a face economii
Din perspectiva mea, experiența personală și profesională, miturile cu care ne-am născut și pe care direct sau indirect le perpetuăm, sunt singurul lucru care ne ține departe de a avea o viață cu bunăstare financiară. Copiem indiscutabil modele de comportament inclusiv în ceea ce privește relația cu banii. În această parte a lumii, rareori am avut parte de surse de inspirație care să ne arate prosperitatea personală. Familiile noastre își trag rădăcina din comunism și sărăcie (nu este un reproș, ci pur și simplu realitatea neplăcută), oamenii de afaceri care apar pe sticlă sau în presă de multe ori trec de la glorie la mizerie (fără a generaliza), alții se fălesc cu modalitatea ”șmecheră” în care au făcut bani și flutură mașini scumpe și haine de firmă. Așa că pentru omul de rând, pare foarte credibil că a avea bani este ceva rău, nu ne dorim și nu ne conducem viața spre a avea bani. Nu-i așa?
Iată credințe legate de bani pe care vă provoc să aflați cum să le demontați:
-
”Banii sunt răi”. Banii nu sunt nici răi, nici buni, depinde de persoana care îi folosește și cum o face. Așa că nu îți mai fă griji în această privință, te invit în schimb să parcurgi etapele necesare de dezvoltare personală și să fii un om bun, empatic, să participi la crearea unei lumi mai bune în activitatea pe care o desfășori și cu banii (mulți) pe care îi câștigi. Dacă îi vei pierde printre degete, vei achiziționa bunuri și servicii care îți fac mai mult rău, atunci da, pentru tine banii sunt răi. Mirajul banilor îi fură pe cei care au multe răni de vindecat.
-
”Nu îmi permit asta”. Realitatea este că da, sunt în fiecare moment lucruri pe care nu ni le permitem și nu este bine și recomandat să îți cumperi mașini/case/vacanțe/alte bunuri sau servicii, care nu au loc în bugetul tău. Puțini oameni de pe planetă își pot ”permite” absolut tot ce își doresc. Pe de altă parte, să îți dorești din ce în ce mai mult este parte din ființa umană. Poți modifica această frază pentru a te ajuta la creșterea personală. Îți recomand: ”Cum aș putea să îmi pot permite (să suport efortul financiar) acest lucru în x luni?”. Rar, foarte rar avem răbdare și un plan pus la punct pentru a cumpăra de exemplu, o mașină (potrivită bugetului nostru) cu banii jos. Facem credite pentru mașini scumpe și devenim sclavii ratelor ulterior.
-
”Nu am suficienți bani pentru a economisi”. Ar fi totală lipsă de empatie să nu recunosc că sunt familii, persoane care trăiesc la limita subzistenței, de pe o zi pe alta, cu datorii, cu venituri mici. Cum ar putea aceștia să economisească? Pentru a combate acest mit, reamintesc că sunt persoane care au făcut averi fiind copii orfani, care au trăit în sărăcie lucie. Ei cum au putut? Cum ar fi să ne concentrăm eforturile pe a găsi soluții, pe a schimba perspectiva de om condamnat la sărăcie? O foarte bună lucrare în acest sens, ușor de parcurs (fără termeni financiari) și de pus în practică este ”Cel mai bogat om din Babilon. Secretele succesului.” de George S. Clason. Pentru cei care doresc să schimbe cursul vieții, cărți de acest tip nu sunt ficțiuni, ci surse de creștere.
-
”Pe mine nu mă ajută nimeni, nu am cum să reușesc.” Foarte mulți sunt convinși că dacă ar avea familia/partenerul potrivit care să finanțeze debutul, plecarea în viață, pe drumul antreprenoriatului altfel ar sta lucrurile în viața lor. În primul rând încetează să mai ceri ajutorul, te pui într-o poziție de inferioritate față de cel căruia îi soliciți acest lucru. Iar cel care sare să te ajute, de multe ori este în postura de cavaler pe cal alb. Fără să vă doriți, sunteți într-un cerc vicios de victimă și salvator, în care doar orgoliu fiecăruia este hrănit. În schimb, în multe momente ale vieții noastre avem nevoie de suport și sprijin, de la familie, parteneri, angajați și superiori. Atunci când faci activitățile potrivite și pornești pe calea (fără de întoarcere) a creșterii personale, desigur că multe persoane și parteneri pregătiți să te sprijine ți se vor alătura. Stai departe de cuvântul ajutor… în prima fază la nivel verbal și vei vedea care sunt modificările care apar în viața ta.
Uit de mituri. Ce fac mai departe ca să economisesc bani?
Așadar, etapa 0, preliminară este să identifici care sunt credințele preluate din mediul în care ai trăit/trăiești și să depui eforturi pentru a le anihila în modul în care gândești și acționezi.
Totul în ritmul și după posibilitățile tale, în funcție de cât de adânci sunt aceste preconcepții întipărite. Foarte bine ar fi să identifici persoana, persoanele din apropiere care au acest timp de comportament, cu care semeni din acest punct de vedere. Să devii un fin observator al vieții tale în această privință.
Recomandările mele, pe care să le adaptezi nevoilor tale și pe care le poți salva și reciti de câte ori consideri util sunt:
-
Să știi pentru ce economisești banii. Și în această situație motivația internă are nevoie să fie puternică. Dacă ai o viziune asupra vieții tale pe termen lung, atunci este ușor să faci economii, să reziști tentațiilor. Stabilește întâi care sunt obiectivele tale financiare pe termen lung. Unde vrei să ajungi. Cum arată viața ta cea spre care tinzi. Cu detalii și imagini vii care să te inspire și să fie mai puternice decât tentațiile care apar inevitabil în mediul online sau offline.
-
Urmează un Curs de managementul banilor, cu un trainer specializat, profesionist și cu care ai compatibilitate. Verifică dacă mentalitatea acestuia se potrivește cu obiectivele pe care le urmărești. Vei beneficia de o sinteză, un punct de plecare excelent în relația cu banii. Sigur că poți ajunge la aceleași rezultate și pe cont propriu, dar în mult mai mult timp și cu greșeli mari (inclusiv financiare) care pot fi evitate. În plus, poți adresa întrebările tale personale și poți beneficia și de exemplele (bune și mai puțin bune) de la ceilalți cursanți.
-
Fă-ți un plan minuțios, ușor de pus în aplicare, cu etape clare în procesul de economisire. Ai grijă ca acest plan să fie posibil de a fi pus în practică, cu termene rezonabile, cu rezultate măsurabile. Verifică deseori și bucură-te de progres. Ajustează în funcție de context, dar fără a renunța la scopul final. Planul plecă de la regula 20-50-30. Am detaliat în acest articol cele 6 ponturi pentru economisirea banilor.
-
Nu aștepta minuni, să reușești și să ai succes din prima. De multe ori este nevoie să înveți să te ierți pentru ”scăpări”. Așa că fă în așa fel încât să beneficiezi de suport în perioada de implementare. Să creezi obiceiuri sănătoase și să le integrezi total în viața ta poate dura o perioadă. Beneficiile obținute sunt însă pentru totdeauna și se răsfrâng asupra mai multor capitole din viața ta.
-
Urmărește persoane autentice, împlinite financiar. Documentează-te în permanență. Se știe că nu toate zânele sunt zâne și mulți oameni bogați sunt produse de marketing. Apar și dispar și este din ce în ce mai dificil să faci diferența. Mulți consultanți sunt poleiți, autori de cărți sunt crescuți în cuptor, mulți oameni bogați sunt goi în interior. Așa că identifică totuși persoanele potrivite pentru tine, fără frică de eșec și caută sprijin direct sau indirect la cei de care ai nevoie conform etapei de viață în care te afli. Pentru că există fără îndoială și profesioniști echilibrați. Va veni acel moment în care poți discerne cu ușurință dintre toți aceștia.
Cum ți se pare perspectiva schimbării de mentalitate? Pentru mine este în primul rând posibilă. Cu efort și perseverență. Iar prima condiție este să conștientizezi necesitatea.
”Dacă ai o voință de fier, descoperi în cele din urmă drumul pe care vrei să îl urmezi.” (George S. Clason)
Hai să ne cunoaștem!
Contactează-ne acum (+40) 728 233 329
Construiește un viitor de succes alături de noi!