3 cărți pentru gestionarea timpului
Gestionarea timpului reprezintă o provocare pentru mulți dintre noi, oamenii din era digitalizării. Aflați în competiție cu tehnologia, cu ceilalți și cu atât de multe tentații de a petrece atât timpul de lucru cât și timpul liber, nici nu este de mirare.
Ne plac foarte multe lucruri, nu-i așa? Suntem ocupați multe ore pe zi cu activitatea profesională pentru că ne place ce facem și pentru că nu îi putem dezamăgi pe ceilalți. Avem prieteni cu care să ne petrecem timpul liber și oportunități de concedii, ieșiri în natură, multe filme de văzut, meciuri și câte altele. Există cumva o presiune a societății de a face ceva în permanență, de a ne găsi noi hobby-uri, noi proiecte și activități. Face parte din firea umană să ne dorim mai mult și mai mult. Totul în regulă până aici. Și ce se întâmplă când adăugăm tot mai multe pe lista de făcut fără să renunțăm la nimic?
Managementul timpului este însă despre a spune NU unor activități pentru a le face loc altora cu adevărat relevante pentru noi și pentru viața noastră. Până la urmă nu ni se potrivesc toate activitățile în aceeași măsură. Ce avem de făcut, până la urmă?
Cum îmi organizez timpul?
În organizarea timpului în viața de zi cu zi aș pleca de la cine ești tu. Propun ca prim pas stabilirea unui interval de 10 minute de discuție zilnică pe care să o ai cu tine însuți. De la această întâlnire ar fi bine să nu lipsești niciodată. O discuție prietenoasă, amicală și plină de empatie prin care să afli cine ești în adâncul ființei tale și ce îți dorești de la tine și viața ta. Să afli în ce fel de cursă/capcană te afli, să descoperi de ce fugi cu adevărat în momentul în care te afunzi în atât de multă muncă (care îți place mai mult sau mai puțin) sau în tot felul de activități care îți produc eventual plăceri efemere și mult stres în realitate.
Tu când îți stabilești acest interval de 10 minute? Dimineața (înainte de a te da jos din pat), în pauza de prânz? Poate seara, înainte de culcare? Ar fi minunat să te oprești chiar acum și să stabilești momentul potrivit al zilei pentru această întâlnire extrem de importantă din viața ta. Îți setezi alarma la ceas și incluzi acest task în rutina zilnică. Poate la început discuțiile vor suna aiurea… cu timpul însă de abia vei aștepta să le porți și să afli toate lucrurile pe care le-ai realizat deja și pe care le plănuiești din ce în ce în mai multă legătură cu cine ești tu.
Am dreptul să aleg ce fac cu timpul meu!
Posibil să spui că nu ai timp, că ai minutele numărate, că ai ceva de predat urgent pentru serviciu, o activitate importantă cu copiii sau familia, o zi de naștere de serbat, un concediu de plănuit. Ar fi chiar atât de egoist din partea ta să îți faci zilnic timp pentru tine?
Ei bine, nu și din perspectiva managementului timpului. Chintesența unui curs de managementul timpului este să înveți să alegi acele activități care îți fac ție bine (pe termen mediu și lung) și prin care le poți fi de folos, în adevăratul sens al cuvântului, și celorlalți. Pentru că lumea nu are nevoie de eroi care se sacrifică, care își oferă tot timpul pentru ceilalți, ci de oameni organizați și echilibrați în același timp. Așa putem crește ca și indivizi și ca și societate.
3 recomandări pentru a-ți face timp pentru tine
Dacă te-am convins că ai nevoie de timp pentru tine și că este absolut necesar pentru propria persoană și pentru ceilalți să deprinzi noțiuni de organizare a timpului, iată 3 recomandări de cărți prin care poți înțelege mai bine principiile managementului timpului.
-
Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace – Stephen R. Covey
Această carte este un instrument inspirat din viața oamenilor de succes, cu un bun management al timpului, scrisă în urma unor cercetări minuțioase.
Autorul a studiat și punctează ce avem de făcut pentru a avea o viață bogată, sănătoasă și împlinită. Este scrisă simplu și ușor de aplicat, cu voință și autodisciplină desigur. Pentru a trece la nivelul următor avem nevoie de o conștientizare și o schimbare în profunzime a eului nostru. Iar o dată realizat acest pas, aflăm concret, ce putem face pentru noi și cum ne putem organiza timpul. În esență, programarea activităților noastre să înceapă cu lucrurile majore și foarte importante din viața noastră, iar cele mărunte își vor face loc în mod natural, așa cum este prezentat în acest video.
2. Managementul timpului tău – Rita Emmett
O carte cu foarte multe exerciții practice, prin care înțelegi relația cu timpul tău, accepți existența factorilor de stres în viața ta și afli cum să reacționezi la aceștia. Recomand această carte pentru autenticitatea cu care a fost scrisă, pentru faptul că pune accentul pe renunțarea la perfecționism și la vinovăție, iar energia pe care o eliberezi astfel poate fi canalizată prin a învăța să simplifici viața și să identifici activitățile cu adevărat distractive de care avem nevoie.
3. Atomic Habits – James Clear
Cu toții avem obiceiuri, este evident. Obiceiurile noastre sunt cele care ne determină viața așa cum este aceasta în prezent. Cum ar fi să învățăm să ne formăm un alt fel de obiceiuri, prin schimbări minore zilnice, dar care pe termen lung fac diferența? Autorul propune soluții concrete și de pus imediat în practică pentru a schimba ceva în viața noastră. Cartea plecă de la modalitatea în care stabilim obiectivele minuscule (să fie atractive și ușoare, relevante și care să aducă satisfacție), cum învingem plictiseala în implementarea acestora până devin parte din noi, parte din rutina noastră.
”Dacă dorești rezultate mai bune, atunci uită de stabilirea de obiective. În schimb, concentrează-te asupra sistemului pe care îl folosești.” – James Clear
Lucrurile bune curg în cascadă
Desigur sunt multe cărți care tratează acest subiect, după cum sunt formule ale succesului mai mult sau mai puțin asemănătoare, prezentate din diverse perspective, de diverși autori, din țări diferite și cu experiență de viață diferită. M-am oprit la aceste trei cărți (pentru moment) care pot reprezenta un punct de plecare foarte bun în acest scop de a produce o schimbare radicală în relația cu timpul propriu, într-o gestionare la alt nivel al timpului. Important este să știi că acest proces nu este dificil în esență, că sunt pași mici și posibili pe care îi poți face începând de acum. Din experiența mea, cel mai dificil este să conștientizezi nevoia de schimbare de mentalitate, de altceva, de o viață împlinită, în echilibru, pe care o meriți și o poți avea. Ce ai de făcut după? Vei vedea că lucrurile încep să se lege și momentele de bine curg în cascadă.
PS. Când ai stabilit cele 10 minute de întâlnire cu tine însuți pentru astăzi?
Hai să ne cunoaștem!
Contactează-ne acum (+40) 728 233 329
Construiește un viitor de succes alături de noi!