6 ponturi pentru gestionarea banilor și economisire
Gestionarea banilor, inclusiv economisirea acestora reprezintă o provocare și pentru tine? Știu că tentațiile sunt multe, suntem asaltați de reclame, influențați de ce vedem la ceilalți în social media etc. Cu toate acestea, gestionarea banilor și economisirea sunt pietre de temelie pentru o viață echilibrată și bogată. Iată 6 ponturi pentru ca acest lucru să devină posibil și pentru tine.
Este firesc să ne dorim multe bunuri și servicii
Mașini, excursii, haine, ieșiri cu prietenii, concedii în țări exotice și câte și mai câte. Da, este firesc să ni le dorim și este posibil… Totul începe cu o bună gestionare a banilor, o bună administrare acestora, atât ca și individ, cât și în familie. Dacă vom achiziționa toate cele de mai sus, fără să avem o bază solidă, o mentalitate de om bogat, posibil să ne îndeplinim o parte dintre aceste visuri, poate chiar pe toate, însă viața de lux nu poate fi susținută la infinit.
Construim castele de nisip sau din beton?
Când suntem tineri, avem entuziasm, putem munci foarte mult, reușim să obținem un venit aparent stabil (salariu poate de la o corporație, din o activitate antreprenorială etc.). Astrele și zeii par de partea noastră. Și facem ce fac toți ceilalți… facem credite să luăm o casă (cât mai mare desigur), o mașină, plecăm în concedii, care mai de care mai exotice, ieșim cu prietenii în oraș. Pe scurt cheltuim, ne împrumutăm pentru că, nu-i așa, ni se spune, subliminal sau nu că urmează creștere după creștere, personală și profesională. Așa este construită doctrina capitalistă, pe un viitor luminos și mai bun, întotdeauna plus, plus, plus.
Doar că… deși pe termen lung, omenirea și oamenii fac salturi, societatea și lumea se dezvoltă, există o parte pe care o bănuim, dar pe care preferăm să o ignorăm, prinși în tumultul vieții noastre. Și anume faptul că un ciclu economic presupune și crize, nu doar creșteri line. Iar crizele sunt momente de oportunitate, pentru cei pregătiți să le răspundă.
În cartea sa, Lebăda neagră – Impactul foarte puțin probabilului, Nassim Nicholas Taleb vorbește despre neprevăzut, despre acele evenimente pe care nu le putem anticipa sau cel puțin nu le putem anticipa impactul asupra vieții noastre. Pandemia de Covid – 19 este cel mai recent exemplu de lebădă neagră din istoria omenirii. Nu este un secret pentru nimeni că a lovit din plin industrii întregi, țări, companii și indivizi. Și nu este un secret că unii au găsit o oportunitate din această criză și au consolidat afaceri, și-au fortificat averea personală.
Oamenii bogați nu au nevoie să genereze crizele
Oamenii bogați sunt conștienți că în viața lor, a firmelor lor, crizele apar inevitabil. Și sunt pregătiți, mental, cu cash și din multe alte puncte de vedere pentru a le transforma în oportunități de creștere.
Cu riscul de a atrage antipatia unora, voi spune că aceste crize sunt bine venite în viața noastră. Scutură și cern, oameni și companii. Țări și societăți. Fără rău, binele nu poate exista, nu poată fi pus în valoare. O spun cu toată empatia pentru cei care nu reușesc sau reușesc cu greu să se ridice după astfel de lovituri. O spun pentru că mi-am propus să ajung la cât mai mulți oameni care sunt dispuși să audă că există și o altă cale, care sunt dispuși să facă eforturi pentru a-și croi o altfel de viață.
Nerăbdare sau construcție stabilă
Pe de altă parte, a ajuns la cât mai multe urechi (și este extraordinar) noțiunea de venituri pasive. Acestea sunt cele care asigură acea bunăstare pe termen lung, acea bogăție care ne aduce satisfacții, o viață liniștită și care ne permite să identificăm oportunitățile reale care ne aduc și mai mulți bani. Constituirea de venituri pasive are însă niște etape premergătoare. Până să ajungem la venituri pasive, avem nevoie de venituri active, de o sursă/surse de venit activ, pe de o parte. Discutam recent cu cineva, de 26 de ani care îmi spunea că nu reușește să aibă venituri pasive. Înțeleg perfect nerăbdarea, doar că în construirea unor venituri pasive necesită investiție în timp, nu poți obține direct venituri pasive suficient de mari încât să te retragi înainte să începi bine viața profesională. Este ca și cum ai dori să începi construirea unei case cu acoperișul.
Sau, cel puțin, eu nu știu cum poți face acest lucru. Dacă aflați cum poți să ai direct venituri pasive să îmi spuneți, vă rog, și mie cum se face.
6 ponturi pentru gestionarea banilor și economisire
Primul element extrem de important în a obține independența financiară este să îți administrezi foarte bine și eficient, bugetul personal. Să înveți să spui NU cheltuielilor pe care nu ți le permiți într-un anumit moment și în etapa respectivă a vieții. Fără însă să neglijezi imaginea de ansamblu.
Iar ponturile pe care ți le dau sunt ca un plan de gestionare a banilor :
-
Să construiești un plan de buget folosind regula 20-50-30: 20% economii (constituirea fondului de urgență și investiții), 50% cheltuieli pentru facturile de utilități și alimente, asigurarea traiului de zi cu zi, 30% pentru vacanțe, distracții, răsfăț;
-
Să îți dorești mai mult, mereu mai mult și să obții veniturile necesare pentru a achiziționa acele bunuri și servicii, fără a dezechilibra bugetul personal și al familiei;
-
Să afli de câți bani ai nevoie într-o lună (cheltuielile obligatorii) și să constitui fondul de urgență reprezentând 3-6-12 luni din suma minimă necesară – la acest fond să apelezi dacă o criză financiară apare în viața ta;
-
Să nu apelezi la card de credit pentru a achiziționa nimicuri oricât de tentant sună și chiar dacă ”toți” ceilalți au deja (strânge bani pentru pantofi, vacanțe și astfel de obiecte și activități).
-
Investește în educația ta, pe de o parte, să îți dezvolți abilitățile prin care obții venituri cu cât mai puțin efort (să înveți să faci bani inteligent). Pe de altă parte, învață despre investiții, tipuri de investiții, află cât mai multe lucruri în așa fel încât să începi cât mai devreme în viață să construiești veniturile pasive care îți vor asigura satisfacția pe termen lung.
-
Fii disciplinat în urmărirea bugetului, izolează banii pentru economisire din primul moment în care îi primești. Și fă în așa fel încât să nu ai acces imediat la acești bani, pentru a rezista tentațiilor de a-i cheltui atunci când acestea indiscutabil apar. Un curs de Managementul banilor este un foarte bun punct de plecare în acest parcurs.
Gestionarea banilor – o provocare pe care să o accepți
Relația pe care o dezvoltăm cu banii provoacă pe mulți dintre noi, indiferent dacă avem bani mulți sau puțini. În această parte a lumii nu avem repere suficient de solide și de des întâlnite în a obține și păstra un echilibru financiar. Mai des întâlnim povești despre creșteri spectaculoase și căderi la fel, decât despre oameni bogați și care își păstrează averile pe mai multe generații. Toate acestea sunt firești, de abia avem 30 de ani de capitalism, mai mult de hârtie decât în realitate. Și dacă până acum, generația părinților și a bunicilor noștri nu a avut acces la informații, la o altfel de educație, noi, generațiile tinere, copiii noștri au șansa unor altfel de modele, unei altfel de mentalități.
Dacă și pentru tine este important să schimbi ceva considerabil în această privință acum ai de unde să afli cum poți face acest lucru.
Hai să ne cunoaștem!
Contactează-ne acum (+40) 728 233 329
Construiește un viitor de succes alături de noi!