Organizarea timpului în era digitală
Încă de la apariția Homo Sapiens, noi, oamenii, am fost mereu contra cronometru. Inițial și până de curând, ne-am organizat viața în funcție de ciclicitatea naturii, de perioadele în care natura ne oferea cele necesare vieții și supraviețuirii. Au fost vremuri grele din perspectiva noastră, a omul din ziua de astăzi, din lumea occidentală cel puțin, care are astăzi la îndemână tehnologia, progresele medicinei și ale științei.
Corpul nostru a rămas același în esență, nu sunt modificări și adaptări (cel puțin nu încă) ale speciei umane la ritmul și presiunea vieții contemporane. Ochii noștri sunt ca în urmă cu 2000 de ani, când priveau cerul, pădurile, mările și oceanele. Acum îi forțăm să privească monitorul, multe ore pe zi, până târziu în noapte. Corpul nostru are aceleași organe și mod de funcționare ca în perioada în care mesele erau frugale, mai degrabă ocazionale, aproape niciodată (cel puțin pentru oamenii de rând) abundente. Acum îndesăm în noi alimente diverse, la promoție, fast food etc.
Dincolo de toate acestea, cel mai mult, se simte însă presiunea timpului.
Fie că vorbim despre organizarea timpului liber sau a programului de lucru, fie că avem funcții de conducere sau suntem angajați, freelanceri, de cele mai multe ori timpul nu mai este suficient. Nu ne ajunge să îngrămădim în el toate activitățile pe care le dorim.
Timpul pare că s-a comprimat, că a intrat la apă. Cu cât avem mai multe mijloace moderne la dispoziție, viteză mai mare la internet, posibilități multiple de a economisi, în teorie, timp prețios, cu atât ne plângem mai mult de lipsa timpului. De exemplu plătim acum online facturile pentru utilități. O activitate care înainte ne lua ore bune (voi ați prin acele vremuri când stăteai la coadă plătești telefonul și la o altă coadă să plătești energia electrică?) acum durează minute. Ce am făcut cu diferența de timp? Unde s-a dus?
Răspunsul corect ar fi că avem mai mult timp pentru persoanele și lucrurile importante din viața noastră. Atunci de unde încă nivelul ridicat, din ce în ce mai ridicat, de stres?
”Timpul e o fiară care are nesfârșita răbdare de a înghiți totul.” – Octavian Paler
Competiția cu tehnologia produce stres
Tehnologia per se, nu este nici bună, nici rea. Depinde cum o utilizăm, cum îi facem loc în viața noastră și cu ce scop. Până la revoluția industrială, oamenii trăiau în comunități mici, unde era un cizmar, un fierar, un brutar etc. Practic nu exista concurență între oameni. Managementul timpului depindea de abilitățile fiecăruia, de cum își organiza timpul pentru a răspunde nevoilor membrilor comunității din care făcea parte. Ulterior, a apărut competiția între oamenii din fabrici, competiția diverșilor producători. Regulile jocului s-au schimbat, presiunea performanței și a timpului de fabricație a crescut. Cu cine să te compari mai întâi?
Trăim în plină revoluție tehnologică, viața noastră personală și profesională este pe repede înainte. Avem nevoie, cerem ca totul să se desfășoare cu viteza luminii. Paradoxul este că deși avem nevoie de mai puțin timp pentru aceleași activități, rareori reușim să ne gestionăm activitățile eficient. Nu ne mai rămâne timp tocmai pentru noi înșine.
Suntem acum în competiție cu tehnologia, cu telefoanele noastre, cu calculatoarele și toate celelalte gadgeturi de care am devenit dependenți.
Singura formă de competiție care nu provoacă stres și care aduce progres este competiția cu noi înșine. Cu atât mai mult, în competiția cu tehnologia, tot ce putem câștiga este mult stres, din ce în ce mai mult stres.
Social media ”ne fură” din timpul destinat priorităților
Suntem prezenți în social media, ne uităm la televizor să fim bine informați, avem abonamente la canalele de filme. Merităm o astfel de viață, comodă, cu totul la un click distanță, nu-i așa?
Și totuși noi, prioritățile noastre unde sunt în ecuația vieții așa cum o trăim în prezent?
Ne lăsăm furați de social media, de mirajul știrilor (din ce în ce mai des false), trăim într-o capcană care ne costă timpul nostru, cea mai prețioasă resursă de care dispunem.
Avem soluții pentru a ieși din acest joc periculos?
Managementul timpului în era digitală
Cumva acum, mai mult decât niciodată avem nevoie de curs de management al timpului. Să începem cu identificarea valorilor noastre, cu stabilirea priorităților personale.
Apoi, ne organizăm ziua având grijă să includem activități care reduc treptat stresul și ne conduc spre îndeplinirea misiunii noastre.
Cu disciplină și sprijin din partea celor pe care ne putem întotdeauna baza (avem în jurul nostru astfel de persoane), ne urmăm planul și viața noastră se schimbă.
Timpul se dilată, preluăm controlul asupra vieții noastre, ne asumăm activitățile care ni se potrivesc.
Soluții există, depinde de tine să le cauți și găsești.
Oprește timpul, vreau să cobor!
Hai să ne cunoaștem!
Contactează-ne acum (+40) 728 233 329
Construiește un viitor de succes alături de noi!