Argumente pentru a urma cursuri de management pentru adulți. Tipuri de cursuri. La ce să te aștepți?

Poate ai auzit și crezi că managerii/liderii se nasc cu abilități de a conduce oamenii.

Probabil ți se pare inutil să aprofundezi subiectul și ești de părere că managementul sau leadership-ul nu sunt pentru tine.

Ai în vedere (în vizor) câteva persoane care cu siguranță nu citesc, nu ar da banii pe cursuri pentru ei sau angajații lor și care totuși au ceea ce societatea asimilează cu succesul în zilele acestea. Afișează un stil de viață exuberant, un lux opulent, calcă în picioare principii, vorbesc despre cât muncesc între două concedii și/sau petreceri.

 

Ai remarcat cum aceștia sunt de fapt niște stele căzătoare? Sunt subiectul momentului pentru câteva clipe din viața noastră, apoi atenția publicului se mută spre o altă vedetă (inclusiv a lumii afacerilor). Acești milionari de carton pe bandă rulantă și devin, mai repede sau mai târziu un subiect (la fel de atractiv) al decăderii.

 

Mai este o categorie de oameni de afaceri, manageri, care muncesc zi lumină, care își forțează limitele și se încăpățânează să aibă succes în ciuda vicisitudinilor mediului de afaceri (local, regional sau global). S-ar putea să îi admiri pe aceștia până la momentul în care afli că au ajuns la divorț, relații reci și tensionate cu familia, un infarct și/sau o boală incurabilă.

 

Cursurile de management sunt pentru o viață echilibrată, cu bunăstare și îți vor influența atât aspectele importante ale vieții tale profesionale cât și personale. Pentru că da, se poate schimba paradigma în care am ajuns să trăim din slaba înțelegere a complexității vieții.

 

Este nevoie de bunuri și servicii, de afaceri, de antreprenori, de manageri și angajați. Cum ar fi să descoperi că toate acestea nu se obțin prin dezechilibrul sau sacrificiul personal, ci prin a trăi viața din plin, cu o atitudine pozitivă, cu un plan pus la punct plecând de la valorile tale, abilitățile pe care le ai sau de care ai nevoie pentru a te dezvolta la nivelul propriului potențial?

 

Cursurile de manageri și antreprenori EACS

 

Cursurile pentru manageri, cei care vor să devină manageri și antreprenori despre care voi vorbi în continuare sunt pentru oameni modești, care au un scop bine definit în viață și care vor să influențeze în bine societatea. Sunt pentru cei care vor să elimine zgomotul pentru nimic din mediul în care trăiesc.

 

Tipuri de cursuri utile dezvoltării personale

 

Sunt conștientă că sunt la mare căutare cursurile de formare profesională de tipul cursurilor de vânzări, marketing, contabilitate, finanțe corporate, negocieri, antreprenoriat, cursuri pentru atragere de fonduri europene. Mai sunt cursuri pentru asigurarea calității, cele de management de proiect, cursuri pentru formatori și multe altele, unele extrem de specifice.

Intră aici tot ce înseamnă cursurile de hard skills, pentru care de cele mai multe ori se acordă o diplomă și este nevoie de acreditare.

Companiile de tipul corporații sau antreprenoriale le includ în planul de dezvoltare al propriilor angajați.

Oamenii, din proprie inițiativă urmează astfel de cursuri când doresc să schimbe domeniul de activitate și profesia.

Departe de mine să le neg importanța și rolul în cadrul companiilor. Sunt extrem de utile și binevenite.

 

Dar…

Pentru a ajunge să pui ferestrele, acoperișul și să lucrezi la finisaje, să atârni tablouri (sau diplome) pe pereți, ești de acord cu mine că o construcție solidă are nevoie de un fundament, de o temelie care să reziste cât mai bine intemperiilor?

Din acest motiv, practica (toate modele reușite de afaceri și cele mai puțin reușite) a demonstrat că este nevoie, întâi și întâi de soft skills, de setarea unei mentalități a oamenilor care vor ști cum să-și gestioneze propriul succes.

 

Care sunt cursurile de soft skills recomandate?

În primul rând este nevoie de setarea priorităților, o bună relație cu timpul tău, resursa perisabilă în chintesență.

Timpul trece la fel pentru noi toți, nu avem însă aceeași eficiență. De unde provine oare diferența?

Dacă pentru tine viața este un tumult, dacă termini ziua și realizezi că nu ai reușit să atingi punctele importante, că iar nu ai lucrat prea mult la visul tău și ai petrecut foarte puțin timp cu cei dragi (care sunt prioritatea ta declarată, nu-i așa), ei bine, cum ar fi să urmezi un curs de managementul timpului, care să facă lumină în această privință?

 

O altă deprindere a oamenilor împliniți este să își pună pe hârtie și să gestioneze un plan financiar personal. Tu sau angajații tăi pentru ce lucrați, care sunt obiectivele pentru care depuneți efort și implicați resurse, zilnic, săptămânal și lunar? Ai limite personale bine definite, ști de câți bani aveți nevoie ca să supraviețuiești, să ajungi la echilibrul personal și să atingi bunăstarea. Te-ai gândit din această perspectivă la angajații tăi? Sănătatea financiară a ta și a angajaților tăi se află în vizorul tău?

Un curs de Managementul banilor este extrem de util în acest sens. Să vorbim deschis despre bani, rolul acestora și importanța lor în viața noastră, indiferent de etapa în care suntem.

 

Dezvoltarea abilitatilor de leader – fundația solidă a omului de succes

 

O altă parte extrem de importantă în dezvoltarea unui fundații solide a unui om de succes, este dezvoltarea abilităților de lider. Există evident mulți lideri de conjunctură, persoane care excelează în funcții de execuție și care sunt, peste noapte, promovați ca team leader, șefi sau directori (nivel middle și top management). Urmăresc cu orice preț obținerea unor rezultate, unor planuri și unor KPI. Oamenii din subordine sunt mijlocul prin care ating obiectivele propuse (mai bine spus impuse), fără îndoială depun efort, vin primii și pleacă ultimii la birou (cei care chiar reușesc), au un stil de comunicare laconic, eficient pe termen scurt. Acordă puțină sau deloc atenție oamenilor, îi împing și/sau se împing spre burnout. Pentru că așa știu că trebuie și nu cunosc alternative.

 

Ce înseamnă, de fapt, leadership?

 

Leadership-ul înseamnă, din contră a obține rezultate pe termen mediu și lung, conducerea prin influență a oameniilor spre atingerea rezultatelor. Leadership-ul nu atrage după sine stres, nu presupune competiție cu ceilalți, ci cu tine însuți. Există etape în dezvoltarea abilităților de lider a managerilor și antreprenorilor, există o altă cale pe care o poți urma prin intermediului unui curs de Leadership.

 

Așadar, revenind la cursurile care dezvoltă atât de necesarele hard skills, vă imaginați cum ar arăta mediul economic din jurul nostru dacă am ”construi” managerul/antreprenorul având întâi temelia? Orice furtună (a se citi criză) interioară, regională sau globală ar fi o ploaie neînsemnată și o sursă de identificare a oportunităților.

Schimbarea de mentalitate este fără îndoială punctul de plecare spre echilibrul profesional și personal.

 

Educația începând cu 2020: cursuri pentru management online. Pro și contra

În contextul pandemic, am fost puși brusc în situația să trecem o parte din activitatea noastră în online. În primul rând bine că s-a putut, că au existat instrumente dezvoltate în acest sens de unii vizionari ai timpului nostru.

În al doilea rând, dincolo de mirajul primelor zile, săptămâni, luni, nu prea ne place online-ul. Unde este interacțiunea, unde este contactul față în față și strângerea mâinilor, se întreabă mulți dintre noi, cu indignare.

 

Departe de mine să spus că online-ul poate înlocui orice contact uman.

Însă există și avantaje indiscutabile pe care nici eu și nici cei mai mulți dintre noi nu le-am înțeles în primă instanță. Unii nu au fost pregătiți pentru online, alții au reușit să se replieze instant de nevoie și au privit acest aspect ca pe o mare oportunitate.

 

Cursurile online reprezintă o mare oportunitate din perspectiva mea, după cum percep lucrurile în acest moment. Desigur este nevoie de adaptarea a materialelor, de iscusință a trainerului, de capacitatea de a capta atenția pentru a le putea desfășura în acest fel.

Iar avantajul este faptul că poți fi în mai multe orașe din lume în același timp, că îți asigură un schimb intercultural indiscutabil, foarte greu de atins în alt fel. Poți avea o ”conferință internațională” în fiecare săptămână, fără cheltuieli de deplasare, blocarea calendarului și fără trafic. Depinde de tine să alegi subiectul și trainerul care să corespundă intereselor tale și depinde de tine să urmărești planul pe care îl ai și să urmezi visul definit și descris.

 
 
 

În loc de concluzii

 

Am pornit afacerea proprie și cariera de trainer exact din dorința de a oferi soluții autentice și actualizate mediului de afaceri, plecând de la înțelegerea la nivel macro al mediului de afaceri și pasiunea pentru dezvoltarea oamenilor din jur. Background-ul educațional, personal și profesional reprezintă un atuu în acest demers. Experiența acumulată din activitatea de consultanță prin intersecția cu sisteme de afaceri și mentalități ale oamenilor, au schimbat, în sens bun, traiectoria și au condus la scrierea și promovarea cursurilor de soft skills, având în centru oamenii, în complexitatea lor și plecând de la nevoile concrete pe care aceștia le au.

Cursurile pregătite sunt un hibrid între dezvoltarea personală și cea profesională, între dobândirea de abilități pragmatice și de finețe ale tuturor participanților la curs.

În actualul context, nu poți separa oamenii de afacerile din care fac parte, este concluzia mea.

Așa că tu angajatorule, tu-manager, tu-antreprenor și tu-angajat nici măcar nu mai încerca!

Hai să ne cunoaștem!

Contactează-ne acum (+40) 728 233 329

Construiește un viitor de succes alături de noi!